keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

HIFK-huppari

Muru täytti 28 -vuotta eilen. Mietin ja pähkäilin, että mitäs sille lahjaksi. Jossakin vaiheessa tuli mieleen että se on puhunut tarvitsevansa uuden hupparin. Minä sitten yhdistin hupparin ja lätkän.

Mietin ensin tekeväni mustan hupparin HIFK:n logolla. Sitten mietin, että no se oikea väri on kyllä punainen ja ukolla on ihan riittävästi mustia vaatteita. Pääväriksi valitsin sitten punaisen ja muut värit tietysti logon ja HIFK:n värien mukaan.

Malli: SK3/2015/14.
Kankaat: Kangaskapina, EK
Menekki: Punaista n. 2m, sinistä (vuori) n. 2m. Muita värejä ja kankaita tilasin 40cm pätkät. Punainen ohuempi joustocollege meni kaikki koska tein siitä myös taskupussit.


Valamis!
 Tuo nro. 28 tulee siis mieheni iästä, ei pelaajanumerosta. Hihojen raidat on kohdistettu selän raidan kanssa samaan kohtaan joten ne sointuu hyvin yhteen.

Sivusta.

Ja kun pitää ilveillä niin ihan varmasti laitan kuvan näkyville... Huppari edestä. Vetoketjun sijoituksen yhteydessä tarkastin resorin pituuden ja resorista teinkin 2cm pidemmän kuin ohjeessa jotta KE pituus natsasi vetoketjun kanssa (60cm vetoketju).

Kun pitää ilveillä.

Leikkelin yöllä parhaaseen aikaan paloja ja koska ensimmäisten hihojen kiinnitys ei toiminut oikein hyvin, jouduin leikkaamaan uudet etukappaleen palaset. Olin sitten unohtanut että kaavastahan olin vuoren takia leikannut alavaran pois ja ne uudet etukappaleen palaset tuli ilman alavaran osuutta... Piti leikellä lisää ja tehdä sauma / tikit eteen. Lopputulos on kyllä hyvä ja itseasiassa tuo leikkaus tuo hupparin etuosaan kivasti ilmettä. Ei siis huono moka!  En tahtonut tehdä perinteisiä kenguruntaskuja tuohon eteen, vaan tein piilotaskut sivuun. Etukappaleissa on siis kaksi saumaa joissa tasku on piilossa.

Edestä.

Auki.

Hupun kiinnitystä ihmettelin hyvän tovin ja tajusin vasta pitkän pohdinnan jälkeen, että huppu on tarkoitus kiinnittää käännettynä.. Eli siis että sauma jää vuoren alle piiloon. Lopputuloksesta tuli siisti ja hyvä. Ompelin hupun ensin kiinni pitkäpistoisella tikillä ja testasin miltä se näyttää ja miten se sopii. Vetoketjun ja hupun väliä pyöristin tikkauksella. Huppu olisi saanut olla ehken hieman pidempi että se olisi yltänyt paremmin vetoketjuun saakka mutta siisti se on näinkin!
Hupun kiinnitys ja alavara.


Applikointi on minulle uusi asia ja tein sitä tässä siis ensimmäisen kerran. Hihan numero 28 on applikoitu, kuten takakappaleen logo. Ompelukoneen asetusten säätämisessä meni tovi ja kokeilutilkkuja tuli tehtyä aika monta. Muutama vinkki applikointiin:
-Piirrä haluamasi kuva esim. tietokoneen näytöltä (helppo zoomata halutun kokoiseksi) tai tulosteesta kaavapaperille.
-Piirrä kaavasta PEILIKUVANA (käännä kaavapaperi toisin päin) liimapaperille kuvan kappaleet.
-Silitä liimapuoli kangaspalan nurjalle puolelle.
-Leikkaa palaset irti. Käytin vaikeissa paloissa mattovetseä.
-Poista paperipuoli ja silitä kiinni palaset kaavalla kohdistamalla. Kannattaa silittää "taso" kerrallaan, liima ei oikein tartu paksun kankaan läpi kun ei kuumu tarpeeksi.

Minulla on Janome MyStyle100 ompelukone ja parhaan lopputuloksen sain, kun tikin pituus oli n. 0,4 - 0,6 ja langankireys 1, ommel siksak. Löysällä langankireydellä kuvio ja kangas ei lähtenyt niin voimakkaasti ryppyyntymään. Tukikankaita jouduin käyttämään aika reippaasti, niin kiinni silitettävää kuin irti revittävää.

Näytöltä piirtoa.

Silitetyt palaset.

Viimeistä viedään! Tämä jäi hihojen kanssa ainoaksi näkyväksi saumaksi!

2 kommenttia:

  1. Nyt oon kade. Jos applikoit ekaa kertaa ja teit noin hienon niin oon ihan sanaton! Muutenkin huppari on ihan mielettömän siisti! Mulla on kotona juniorifani ja jos osaisin niin tekisin oitis hänelle samanlaisen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, Kiitos :) Tuo oli ensimmäinen kerta.. Etsin aika paljon netistä ohjeita mutta noille langankireyksille ja tikin pituuksille ei kauheasti ohjeita löytynyt.. Ensimmäinen numero meni ihan kokeilun piikkiin ja tein uuden. Kyllä tuo luonnistuu kun päättää niin :D Aikaa meni kyllä aika rutkasti tuon kuvion tekemiseen.

      Poista