sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Hupullinen huivi


Kun näin uusimman Novita-lehden kannen hupullisen huivin, ihastuin siihen samoin tein ja päätin sen tehdä itselleni.

Ohjeessa käytettiin Novitan Hile-lankaa, mutta kyseisen langan värivaihtoehdot tai enemmänkin langassa kulkeva hile-lanka, ei oikein ole minun tyyliä joten vaihdoin ohjeen langan Novitan Naava-lankaan. Langoilla oli vyyhdin mukaan tismalleen sama tiheys.

Ohje löytyy Novitan verkkosivuilta tai Novitan lehdestä "kevät 2014". Ohjeen mukaan huivin menekki on 700g, mutta itse sain huiviin kulumaan hieman vajaan 600g ja sekös alkoi ärsyttämään kun olin lankaa 700g varannut. Pituudet on tehty tismalleen ohjeen mukaan, joten en tiedä mistä tuo heitto tulee - onko se ohjeessa oleva virhe vai mikä?


Tekovaihe.
Ohjeen mukaan huivin molemmat puolet neulottaisiin pyöröpuikoilla nro.7 omilta keriltään. En kuitenkaan tehnyt niin vaan tein suorilla puikoilla ensin toisen ja sitten toisen. Pituutta tuolla yhdellä on n. 96 cm. Mielestäni nämä oli siten mukavampi neuloa erityisesti tuon kuvionkin vuoksi kun pysyi hieman paremmin kärryillä - ensin en meinannut saada tolkkua tuohon keskellä olevaan kuvioon mutta muutaman kierroksen jälkeen ohjeen alkoi muistaa ulkoa ja työstä näki heti mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Silti sain pari kertaa purkaa kun huomasin tehneeni virheen... Huivi alkoi myös jossain vaiheessa olemaan sen verta pitkä, että sitä oli helpompi "hallita" kuin teki yhtä kerrallaan.

Ostin lankamaailmasta uudet muoviset apupuikot palmikkoja varten joilla silmukat pysyvät huomattavasti paremmin kuin Novitan omilla metallisilla apupuikoilla jotka minulla ennestään oli. Varsinkin kun tuo keskikuvio syntyy siirtelemällä yhtä silmukkaa kerrallaan.

Kun molemmat huivit oli neulottu, siirsin huivit pyöröpuikoille ja jatkoin neulomista ohjeen mukaan. Huivien keskelle luotiin 37 silmukkaa joita neulottiin helmineuleena. Kun huppuosan korkeus oli 35 cm päättelin silmukat ja haroin päälaen sauman umpeen. 

Loppu olikin lankojen päättelemistä ja huivin hapsujen tekoa. Hapsuihin tuli jokaiseen 5 kpl 50 cm langanpätkiä jotka kiinnitettiin hevossolmulla huiviin. Yhden huivin päätyyn tuli 6 kpl näitä nippuja.

Loput kuvat onkin valmiista tekeleestä. Tässä jäi vain harmittamaan se ylimääräinen lankakerä, josta pitäisi nyt tehdä jotain ettei se vain jää pölyttymään laatikoihin - ehkä siitä saa säärystimet?

Tästä tuli kyllä mun ehdoton lemppari ja siskokin hienovaraisesti ilmaisi että voisi myös tälläisen haluta...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti