sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Rahi(t)

Nämä tekeleet sai innostuksensa siitä, että olen jo pidemmän aikaa tahtonut toisen tai kolmannen rahin tuohon sohvan läheisyyteen - nyt minulla on vain sellainen ikivanha musta koti-idean rahi, jolle on uudet päällikankaatkin ostettu (enää siis ompelemista vaille valmis?!). Enivei. Jos kylässä on vieraita niin olisi kiva että jokainen saisi koipensa oijottua. Ongelma on ollut siinä, että missään ei ole sen kaltaisia raheja kuin tahtoisin. Koti-ideaa ei enää ole ja kaikki rahit mitä kaupoissa olen nähnyt on joko ihan liian kalliita tai sitten vaan niin rumia.

Loppujen lopuksi sain idean vähän puun takaa. Ennen päiväpeiton tekoa oli jo oikeastaan ajatus näistä olemassa, kankaat ja toteutus vain puuttui. Herneet kopassani hakkasivat yhteen kun selasin Suuri Käsityö-lehteä ja näin siellä ohjeen jumppapallon päälliselle.. ja viimeistään silloin kun luin samaisen lehden kotisivuilta ohjeen säkkituolista.

Ohje raheille on siis oikeastaan ohje jumppapallon päälliselle, joka löytyy Suuri Käsityö-lehden numerosta 2/2013 (sama lehti, jossa blogissa esiintyvien kissa-tyynyjen ohje on peräisin).

Kangasta ostin päälliselle 3 metriä, mutta sitä olisi riittänyt reilu 2 metriäkin, kappa oli leveämpää kuin ohjeen sommittelussa, joten sain yhtä sivua pitkin leikatuksi enemmän paloja. Kangas on yllättäen Vallilaa, peräisin Vallilan outletistä, todella hyvä huonekalukangas ja hintaakin oli vain 8e/m.

Soikioita piti kahteen rahiin leikata yhteensä 20 kpl (10 palaa per rahi) ja kokonaisia pääty-ympyröitä kaksi kappaletta ja puolikkaita 4 kappaletta. Sisätyynyt leikkasin samoilla kaavoilla Ikean halvasta puuvillakankaasta (2e/m), jonka olen todennut erittäin hyväksi kaikkiin sisätyynyihin jne. Sisätyynyihin siis 4 kokonasta pääty-ympyrää.

Kankaiden leikkaus.

Kaikki kankaat leikattu ja huolliteltu sik-sakilla.

Kankaiden saumojen auki silitys.

Auki silitetyt saumat tikattiin sauman molemmin puolin.

Edellinen oikealta puolelta.

Osallistuja. Testiryhmän jäsen testasi kankaiden sopivuutta kulutukseen.

Osallistuja. Arvioi silityksen tehokkuutta.

Yhteen rahiin ommeltiin ohjeen mukaan kaksi piilovetoketjua, siten että niiden päät kohtasivat pyoli-ympyröiden ja soikio-kappaleiden päädyssä. Eurokankaasta sain vinkin ommella vetoketjut nurjalta puolelta, jotten vahingossa tikkaisi hammasportaan päältä.. ihan hyvä vinkki! :) Harsin vetoketjut ennen ompelua kiinni työhön.

Vetoketjujen ompelu.

Kun vetoketjut oli ommeltu kiinni, piti tietysti tikata avonaiset saumat molemmin puolin umpeen ja kiinnittää kokonainen pääty-ympyrä työhön. Järjestys oli siis sellainen, että ensin ommeltiin viisi soikiota kiinni toisiinsa, näihin lisättiin puoli-ympyrät ja sen jälkeen vetoketjut jotka kiinnittivät kaksi viiden soikion kappaletta toisiinsa. Lopuksi kiinnitettiin kokonainen pääty-ympyrä. Itse jätin tältä kokonaiselta pääty-ympyrältä tikkaamatta saumanvarat, mielestäni lopputuloksesta tuli hyvä niin.

Styrox-rouheet (Etola) ja sisätyynyt - eikun täyttämään!

Pettymykseksi huomasin, että yhteen rahiin menikin rouhetta reilu säkillinen. Olin ostanut sitä vain kaksi säkkiä, joten toinen rahi odottaa nyt sitä hetkeä kun raahaan itseni uudelleen Etolaan ja ostan kolmannen säkin styrox-rouhetta...

Juuri sopivan kokoinen ja muotoinen kintuille!
Valmis!

2 kommenttia:

  1. Huippu on tuo sinun osallistuja. :)

    VastaaPoista
  2. Niinhän se on! :) Monessa mukana. Puhelimessa on liuta kuvia kun yritän neuloa ja se tarttuu tassuilla ja hampailla puikon päästä kiinni ja pistelee menemään.

    VastaaPoista