perjantai 9. lokakuuta 2015

Sukkaviikko

Tässä viikon sisään onkin tullut sitten neulottua kolmet sukat. Yhdet pienet, yhdet tosi pienet ja kolmannet jo ihan aikuisten kokoa.

Lanka: 7 veljestä
Puikot: Knit Pro Cubics 3,5mm
Malli: Omasta päästä / perus sukkaohje

Alakulmassansa pienimmät sukat on kokoa pieni kummipoika. Jalalla ei ole pituutta kuin 13 cm! Huh. Keskimmäiset onkin esitelty jo aiemmin ja ne ovat kokoa pieni tyttö. Harmaat sukat on kokoa anoppi eli n. kokoa 40.

Käytin neulotessa Cubics puikkoja jotka ei ole sellaisia ihan pyöreitä vaan kuution muotoiset. Tykkään kovasti neuloa niillä ja jäljestä saa todella tasaista ja siistiä. Tiheys saattaa olla hieman tiukempaa kuin pyöreillä puikoilla, mutta minua se ei haittaa koska käsiala on vähän löysähköä.

Anoppi, Tyttö ja Poika.
Harmaat meni munkin jalkaan ja hyvä niin, tuli testattua että uudet tekniikat toimii käytännössä ja tuntuu jalassa "oikealta". Näissä harmaissa sukissa menee jalan ulkosyrjällä ihan alusta kärkeen tuollainen pitsikuvio joka on hyvin yksinkertainen:

1 rivi: 2n, nosta 1s neulomatta, neulo 1s ja vedä nostettu s neulotun yli, 1 langankierto, 2n
2 rivi: 2n, neulo 2 o, 2n
3 rivi: 2n, neulo 2s oikein yhteen, 1 langankierto, 2n
4 rivi: 2n, neulo 2 o, 2n

Näitä neljää riviä sitten toistetaan.

Valmiit!

Mitä se mami tekee?

Valmista.

Ja eri kulmasta.

Pitsiä.

Linssilude.
Näihin sukkiin kokeilin myös ensimmäistä kertaa uudenlaista kantapäätä ja uudenlaista kärkikavennusta. Kantapäästä tein ns. ristiin vahvistetun, josta tuli todella kiva ja ehkä hieman naisellisempi kuin normaalista valvistetusta kantapäästä. Ristiin vahvistettu kantapää on yksinkertainen ja menee näin:

1 rivi (oikea puoli): neulo kantapään silmukat; nosta 1s neulomatta, 1 o, toista näitä kahta rivi loppuun
2 rivi (nurja puoli): nosta 1 silmukka neulomatta, neulo loput silmukat nurin
3 rivi: Neulo 1s, nosta 1s neulomatta, toista näitä kahta rivi loppuun
4 rivi: Nosta 1s neulomatta, neulo loput silmukat nurin

Toista näitä neljää kerrosta. Eli ristiin kavennetussa kantapäässä oikean puolen rivit neulotaan aina päin vastoin edellisen kierroksen oikean rivin kanssa. Jos ensimmäisellä rivillä neuloit "1s oikein, nosta 1s neulomatta" niin kolmannella sitten toisinpäin eli "nosta 1s neulomatta, 1s oikein".

Ristiin vahvistettu kantapää.

Sukat edestä.
Näihin sukkiin testailin myös uudenlaista kärkikavennusta, koska halusin jatkaa tuota pitsiä ihan sukan kärkeen asti siten, että pitsi mukailee jalan muotoa. Tämä onnistui sädekavennuksella (siksi tätä taidettiin kutsua). Todella helppo ja yksinkertainen kavennus ja itseasiassa hyvin kaunis ja huomaamaton.. taidan tällä tavalla alkaa useammin tekemään kärkikavennukset - on huomaamattomampi kuin "normaali" tapa.

Sädekavennukset menee siis siten, että esim. tässä työssä kun oli silmukoita 12s/puikko, niin ensimmäisellä kavennuskierroksella kavennetaan joka puikolta pukon 5+6 ja 11+12 silmukat neulomalla ne oikein yhteen. Sen jälkeen neulottiin oikein 4 kierrosta ja samaa toistettiin siten, että aina puikon keskimmäiset ja viimeiset silmukat neulottiin yhteen, väliin neulotaan aina niin monta ainaoikeaa välikerrosta kuin kavennuskierroksella jää kavennusten väliin oikeita silmukoita. Eli tästä tulee esim. tuon ensimmäisen kavennuskierroksen jälkeen neulottava 4 riviä, koska ensimmäisellä kavennuskierroksella neulotaan 4s, 2 oikein yhteen, 4s, 2 oikein yhteen. Kaventamista jatketaan kunnes puikoilla on yhteensä 8s jonka jälkeen lanka katkaistaan ja viedään jäljelle jääneiden läpi ja työ suljetaan.

Yhteen neulottujen silmukoiden kohtaa hieman sovelsin puikolla, jossa pitsi meni jotta pitsiä jatkuisi mahdollisimman pitkälle sukan kärkeen. Kavensin ensin pitsiä reunustavat nurjat ja vasta kun välikerroksia oli 2 +1 aloin neulomaan ainaoikeaa sukan loppuun saakka.

Kärkikavennukset.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti