keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Juhannusruusu Lilli -kuteesta

Juhannus tuli meille ennen aikojaan, ruusun muodossa.

Mulla oli jo oikeastaan muutosta asti halu saada virkatut matot molempiin makkareihin ja nyt ne sain (tein)! Jee! Tästä tuli kaunis, ei tosin ihan ohjeen mukaan tehty :)

Malli: Lankavan Juhannusruusu
Kude: Lilli -ontelokudetta hitusen vajaa 6 kg
Koko: sakarasta sakaraan 167 cm halkaisijaltaan
Koukku: 8

Kävin siis Lankamaailmassa pyörähtämässä viikko sitten ja nappasin sieltä mukaani jonkin verran Lilli -kudetta. Väri on tuollainen valkobeige, jota joskus aikoja sitten sieltä löysin ja oli kuulemma erikoisväriä jota en sittemmin ole tavannut.. ennen viime viikkoa! Sitä oli lisää ja sitä oli riittävästi mattoon. Myönnän, että arvoin tämän ja mustan välillä, mutta yhtään ei kaduta väripäätös :)

Lankavan sivuilta kaivelin mattojen ohjeita ja hieman arvoin eri mallien välillä. Toista Asteria en tahtonut tehdä, joten päädyin Juhannusruusuun sen helpon jatkettavuuden vuoksi - ohjehan oli n. 105 cm halkaisijan matolle.

Valmis matto paikallaan!

Maton virkkaus ei alkanut ihan ongelmitta. Virkkaus ei ole niin tuttua huttua minulle ja esim. kuteiden venyvyyden kanssa kävi tällä erää köpelösti. Koska halusin matosta halkaisijaltaan suuremman kuin ohjeessa, halusin lisätä kukan "keskiöön" eli aloitukseen kiinteiden pylväsrivien määrää yhdellä. Ja luulot osoittautuivat vääräksi kun ajattelin, että kierroksen voisi tehdä ilman lisäyksiä...

Meillä oltiin omistushaluisia näiden kerien suhteen.

Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, tuo ylimääräinen kierros pyrkii pystyyn ja osoittautui hieman hankalaksi tapaukseksi. Ajattelin, että kude venyy kun sitä venyttää ja tämä ei haittaa, mutta sakarat lähtivät aivan vinoon ja maton keskiö pyrki kokoajan pystyyn. Olisi tämä ehkä asettunut kun maton olisi kastellut ja sen olisi levittänyt.. totesin kuitenkin, että en tee mattoa näin loppuun koska kuteetkin on maksaneet jonkin verran. Matolle tuli hintaa kuitenkin liki 100 euroa.

Ensi versio.

Ensi versio lattialle venytettynä.


Apureita riitti..

Pikku lepohetki.

Purin siis lähes kaksi vyyhdillistä työtä ja tein ylimääräisen keskikierrokseni uudelleen. Lisäsin kierroksella 9 pylvästä virkkamalla tasaisesti ympäri yhden kahdesti. Nuo sakarat on ohjeen mukaan aloituskierroksellaan jaollisia 3:lla, joten työhön tuli tästä syystä lisää myös kolme sakaraa. Ohjeessa on 24, minulla 27. Matto lähti paljon nätimmin liikkeelle ja lopputulokseen olen tyytyväinen!

Ohje päättyy, kun sakaroissa on jokaisessa 7 pylvästä. Minulla on tässä kaikkiaan 10 pylvästä per sakara kun lähdin loppukierroksia tekemään. Lisäilin pylväät vähän eri tavalla kuin ohjeessa, välillä keskelle ja välillä sakaroiden sivuun seuraten miten sakarat käyttäytyy kun työn heittää lattialle. Kun työssä oli 6 pylvästä per sakara, lähdin tekemään lisäykset joka toinen kierros jotta työhön tulisi riittävä halkaisija. 6 ja 7 pylväslisäykset tulivat kuitenkin peräkkäisillä kierroksilla kuten ohjeessa.

Se parempi versio!

Oivoijoi.

Valmishan siitäkin lopulta tuli! Sakaroiden välinen tiheys lisäyksistäni huolimatta pysyi samana joten pystyin ohjetta tältä osin noudattamaan viimeisten rivien osalta. Toiseksi viimeisellä kierroksella lisäsin 5 ketjusilmukan sijaan 6 sakaroiden väliin ja viimeisellä kierroksella kiinnitin pylväät sakaroihin 2s päästä reunasta, jotta sakaran keskelle jäi vain 4 eikä 6 kiinteää silmukkaa (ohjeessa 3). Hyvin tuo istuu ja hyvältä näyttää vaikka näin hieman ohjeesta poikkesinkin! :) 6 kilosta kudetta jäi jäljelle vain kuvassa näkyvä pieni pallero. Tästä tuli ihana!

Huhuh!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti