maanantai 21. joulukuuta 2015

Ruskamekko x 2

Ruskamekon kaavaan ihastuin, kun näin niin monenmoista luomusta Facebookin ompeluelämää -ryhmässä. Pitkään emmin kaavan tilaamista, oli nimittäin aika kallis (10e) ja kaava kuitenkin aika yksinkertainen. Noh, tilasinpa sen kumminkin!

Kokeilin kaavaa ensimmäiseksi kankaita.comista tilattuun joustavaan trikooseen. Mekko istui hyvin ja huomasin heti, että helma oli makuuni liian pitkä (ja vaatii kyllä vieläkin muokkausta). Noh, Eurokankaaseen marssin ja sieltä kankaiden kanssa lähdin kotiin..

Malli: Pikku-Piltti, Ruskamekko
Kankaat: Eurokangas

Noniin, kaavat tulivat postilakon jälkeen ja kauhia tahto oli kaavaa testata. Päätin tosiaan uhrata ensin "huonomman" kankaan ja testata kaavan kokomaailmaa. No niin testasin - mutta ei siitä hyötyä ollut. Tuo ensimmäinen kangas oli ilmeisesti ihan älyttömän joustavaa, koska tästä EK:n joustocollege -tyyppisestä kankaasta mekon ommeltuani huomasin, että se oli varmaan kaksi kokoa liian pieni. Hieman ärsytti... Mekko jäi odottamaan valmistumistaan ja viikonloppuna päätin yrittää uudelleen.

Leikkasin samoilla kaavoilla, mutta lisäsin sivu -ja hihasaumoihin n. 4cm leveyttä (apua..) ja leikatessa lisäsin saumanvarat kun ohjeen mukaan niitä ei tarvittaisi. Hihasta tein kylläkin kapenevan joten ranteen kohdalta hiha oli ihan yhtä leveä kuin ohjeessa. Telttahan siitä tuli, mutta lähdin varovaisesti kaventelemaan mekkoa sopivista paikoista. Ilmeisesti syy miksi ensimmäinen mekko epäonnistui oli nimenomaan se, että hartiat jäivät aivan liian ahtaiksi. Nyt niistä nimittäin tuli ihan sopivat (mulla on aika leveät hartiat).

Ohjeesta poiketen helma on siis 10 cm lyhyempi ja kaulaan en lisännyt kuminauhaa. Etukappaleen kankaan aplikoin alkuperäisen kaavan mukaan omaksi kaavakseen ja sauman ommeltuani tikkasin saumanvarat kiinni etukappaleeseen. Omaan versiooni takakappale täytyi tehdä mustasta, koska harmaa loppui kesken. Ensimmäiseen versioon kaikki muut etukappaleen sivusaumaa ja hupun sisäosaa lukuunottamatta olivat harmaita. Harmaata ja mustaa minulla oli 2m ja tuota kuviokangasta 1m eli aika pitkälle siitä 2m palasta riitti kun oikein leikkasi :)

Ready!

Takaa päiten.
Tässä etukappaleen harmaaosuus kaavat istutettuna.

Etukappaleen kaavat.
Hieman jännitti, riittääkö harmaasta kankaasta etukappaleen toinen puoli, huppu ja hihat ja aika pitkään niitä veivasin että onnistui.. Hihat leikkasin tällaisesta jämäpalasesta ohjetta 6cm lyhyempänä - mutta hihansuihin oli tarkoitus lisätä kuitenkin resorit joten annoin mennä. Hihat on siis leikattu molemmat vierekkäin yhdestä palasesta, alla olevassa kuvassa käytin ensimmäistä leikattua hihaa kaavana (koska lisäilin hihaan leveyttä).
Oman version hiha.

Kaikki mitä jäi harmaasta 2m palasta jäljelle.

Tuima apuri.

Joku kyttäsi myös selän takana..

Alahelmaan pujotin hieman leveämmän kuminauhan ja keksin, että pujottaminen ei ole niin tuskaista kun teippasin kuminauhan reunan ja aloin pujottamaan...

Kuminauhan pujotuksessa teipattu reuna!

Tässä 1 versio loppuun asti vietynä. Tämä lähteekin pukinkonttiin! Tuohon omaan verrattuna tämän ero on, että takakappalekin on harmaa.

Ready, V1.

Ready V1.

Ready V1.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti