torstai 31. joulukuuta 2015

Joululahjoja ja vähän muuta

Pianhan tuo vuosi vaihtuu joten hoidetaanpas vuosi 2015 kunnialla loppuun.

Joulu vietettiin miehen kanssa Joensuussa minun sukuni luona, siellä oli jopa vähän lunta jouluaattona!

Lahjapaketteja ei tänä vuonna kovin montaa tullut ja suuren osan olenkin jo aiemmin täällä postaillut kun eivät salaisuuksia ole olleet :) Molemmat kummipojat saivat tänä vuonna kummitädiltänsä villapaidat. Ensimmäiselle tein Angry Birds -villahupparin, joka sai ajatuksensa Novitan Ipana lehden malleista ja isäni HIFK -villapaidan jämälangoista (Joo-o, jämälankoja jäi semmoinen 400g). Toiselle aloinkin sitten vielä kaksi viikkoa ennen joulua neulomaan villapaitaa ja mallin pohja on jälleen Novitan Ipana -lehdestä. Tästä tulikin sitten villatakki steekkaamalla.

Esitellään siis ensin kummipojalleni tekemä Villatakki:

Lanka: Drops Cotton Merino "Jämät" miehen puolikkaan villapaidasta. Menekki n. 300g.
Puikot: 4mm ja 3mm (resorit)
Tekniikka: Steekkaus

Olen mahdottoman laiska neulomaan tasoa ja oikeastaan voisi sanoa, että vältän sitä viimeiseen asti. Yleensä kaiken minkä vain jollain tapaa voi neuloa pyörönä niin neulon kyllä pyörönä - hihat, etu -ja takakappale (yhteen) jne. Steekkaus oli minulle uusi tuttavuus ja täytyy sanoa että hieman hirvittävä sellainen. Tyyli on, että takki tjsp neulotaan pyörönä ja leikataan kahtia. Näin välttyy siltä tasoneulomiselta.

Valmis villatakki!

Ja sama takaa!


Apureita riittää.

Pääasiassa takki tuli neulottua työmatkoilla bussissa. Minulla kertyy bussissa istumista tunti päivässä työmatkojen puolesta ja tuntuisi kamalalta ajan haaskaamiselta jos sitä ei jotenkin hyväkseen käytä.

Alla esimerkin omaisesti miten etu -ja takakappale on neulottu: Ensin siis kainaloihin asti pyörönä ja kun kainalokavennukset alkaa, toinen puoli otetaan oottamaan ja toista jatketaan tasona loppuun ohjeen mukaan. Itse käytän Knit Pro:n puikkoja ja niissä on kyllä mainio tuo kun saa puikon pois ja vaijeriin "tulpan" niin ei silmukat karkaa - tosi helppo jättää suoraan vaan samalle vaijerille toinen pää odottamaan :) Valokuvassa näkyy myös itseasiassa mistä ohjeesta villatakki sai vaikutteita. Koot ovat olleet hieman sovelletut.

Etu -ja takakappale pyörönä.

Eli se steekkaus. No, googlettelin hieman ja neuvottiin tekemään etukappaleeseen tuollainen kuja nurjaa ja oikeaa. Minulla oli tässä 6s mutta olisi voinut olla vähempikin tällä puikkokoolla. Nurjien silmukoiden kohdalta sitten ommellaan tiheällä sik-sakilla kaksi kujaa molemmin puolin. Tämän pitäisi ainakin teoriassa estää neuleen purkautuminen. Aika paljon siinä tehdessä tuli neuletta venyteltyä eikä se purkautumaan lähtenyt, joten kai tuohon on uskominen.

Ompelukoneen alle!

Minä vetelin kyllä aika varman päälle ja sik-sakkia tuli vedeltyä vähän neuroottisesti. Alla kuva kun työ on ompelukoneen alta otettu.

sik-sak.

Sitten seuraavaksi poimin sik-sakkien vierestä neuleen reunasta silmukat nappikaistoja varten.


Seuraavaksi sitten niks naks ja työ poikki! Kyllä hirvitti! :D

Työ aukileikattuna.
 Valmis nappikaista napit kiinni.

Valmis!

Alla kuva työn nurjalta puolelta nappikaistan vierestä. Itselläni jäi se sik-sak niin leveäksi, etten saanut sitä nätisti käännettyä ja neulottua piiloon kuten joissain netin ohjeissa neuvottiin. Päädyin tekemään niin, että poimin työn nurjalta silmukoita napikaistaa vastaan ja neuloin sik-sakin pituudelta 3 riviä ainaoikeaa. Tämän päättelin sitten kiinni työn nurjalle. Tuli mielestäni tosi siisti eikä näy häiritsevästi työn oikealta että näin on tehty.

Kaikkiaan steekkaus on ihan hyödyllinen ja sitä varmasti tulevaisuudessakin käytän. Tästä tuli siinä mielessä vähän kokeilutyö ja tajusin jossain vaiheessa, että tasona tai pyörönä ei olisi sinäänsä ollut merkitystä kummalla tekee kun kyseessä helmineule. Pyörö ehkä kivempi neuloa.

Sik-sakit piilossa.

Apuri...

Kummipoikani siskolle virkkasin bussimatkoilla tuubihuivin. Ohje on Dropsin ja lanka Lankamaailmasta 100% merinovillaa.

Valmiissa huivissa kukka.


Ystäväni vanhempi tyttö sai pukinkonttiin tänä vuonna Angry -Birds lapaset. Ohje on Novitan Ipana lehdestä. Alkuperäisohje on Isoveli -langalle, mutta nämä on 7 veljeksestä.


Veljelleni neuloin kynsikkäät 7 veljestä langasta mitä kaapista sattui löytymään. Näistä tuli yksiväriset kun ei jäänyt aikaa kirjailla mitään kuvaa näihin. Ihan hyvän kokoiset vissiin, kuvassa hanskat käessä miehelläni.

Ready!


Tekovaiheessa. Ensin neuloin siis sormikasosan ja siihen ympärille tuon lapasosan. Silmukkamäärät on Novitan peruslapas -ohjeesta. Lapasosa tähän sormikkaan ympärille meni kutakuinkin niin, että poimin kämmenen selkäpuolelta puikolle silmukoita ja vastaavasti kämmenen sisäpuolelle loin riittävän määrän silmukoita. Alkuun tein resoria hieman kämmenen sisäpuolelle. Sitten neuloin loppuun lapasen ohjeella. Tätä oli hauska neuloa kun nuo sormet jäivät lapasen sisään :D

Lapasosan aloitus.

Tyytyväinen neiti Haiku.

Joensuun reissulla käytiin tällaisia pikkuisia vauveleita moikkaamassa. Pennut ovat tuon harmaan Haiku -kissan sisaruksia nuoremmassa polvessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti