tiistai 8. heinäkuuta 2014

Kangaslaukku

Viime viikonloppu meni surkuhupaisin tuntein, kun mun 5 ja puoli vuotta vanha ompelukone levisi käsiin.
Kirjaimellisesti ;)

No okei.. Insinööriluonne kun olen, kaivoin meisselin ekana käteen ja purin koko paskan kirjaimellisesti pöydälle.. Kone siis hirtti kiinni ja ajattelin että siellä on jokin tukos. Ensin tietty tutkin läpi puolakotelon ja pesän, mutta kun se ei auttanut niin lievää väkivaltaa käyttäen sain takalevyn irti. Ei sieltä ihmeitä paljastunut eikä löytynyt selitystä.. Maanantaina kävin sitten tuossa Malmilla olevassa ompelukoneliikkeessä ja pitäjä kertoi, että tämä malli onkin tuttu vehje ja että vika oli käsipyörässä ja puolavivussa. Ne on kuulema yksi ja sama osa ja korjaaminen kallista.. Noh.. kone maksoi uutena 99e, joten ei tätä hirveästi korjaamaan lähdetty. Ostin sitten itselleni samaisesta liikkeestä tulterän Janome MyStyle100 -koneen, 5 vuoden takuulla ja takuuajalla huollot on ilmasia, eli hyvä diili! Janome maksoi 290e kun annoin tuon hajonneen vaihdossa.. Googlettelemalla löytyi paljon juttua siitä, miten virosta saisi Janomen koneita tilattua hieman halvemmalla, mutta itse olen sitä mieltä, että jos haluan koneen huoltoon viedä tai tarvitsen apua sen kanssa, mieluummin kiikutan sen tuohon parin kilometrin päähän kuin lahden toiselle puolelle :) Ja saipa tuettua kotimaista työtä samalla!

Eva Green ennen hautajaisiin lähtöä.
Ja sitten.. itse työn pariin ;) Eli tein itselleni kangaslaukun, joka on tuiki tarpeellinen näin kesällä. Mulla ei ole oikeastaan käytössä kuin nahkaremmisiä olkalaukkuja, jotka ei tunnu kesäkuumalla paljasta ihoa vasten kovin miellyttävältä. Kankaat löytyi omasta takaa.. eli päälliosan tein aiemmin tänä keväänä tilaamastani Finlaysonin Kaulaketju-kankaasta, ja sisävuoreen käytin tuollaista ohkaisempaa Vallilan puuvillakangasta.. en muista yhtään mikä sen nimi on.

Ensin vähän tuumailin millaista sitä lähtisi tekemään ja kriteerinä oli että A4-kokoiset paperit pitää mahtua laukkuun. Piirsin kaavat käyttäen lehteä apuna ja yhtä toista laukkuani, joka on mielestäni kivan mallinen. Kaavat on siis tallessa ja kun yksi laukku on harjoiteltu niin toiset tulee sitten jo helpommin perästä ;)

Halusin laukkuun jonkinlaisen sulkumekanismin, ja mietin vaihtoehtoja vetoketjun ja nepparin välillä, kun mieleeni tuli magneetit. Sinellistä olisi löytynyt nappi-tyylisesti kiinnitettäviä magneetteja, mutta ne olivat mielestäni turhan kalliita (6,90e/paketti) enkä halunnut, että magneetit näkyy. Ostin tavallisia pyöreitä magneetteja, joille tein laukun sisäpuolen helmaan "taskut" ja pujautin magneetit sinne. Näppärä sulkija ja erinomainen laiskalle ihmiselle joka saa aina vetoketjut rikki!

Järjestys karkeasti oli siis seuraavanlainen:
1. Ensin kankaiden leikkuu ja huolittelu
2. Päälliosien toisiinsa kiinnitys
3. Sisävuoren kasaus ja vetoketjutaskun teko
4. Sisävuoren kiinnitys päälliosaan
5. Olkahihnan pituuden mittaus ja leikkuu, huolittelu ja laukkuun kiinnittäminen

Haikua kiinnosti ihan hirveästi kankaiden huolittelu.

Valmiin laukun sisäpuoli. Vetoketju ja käsityönauha ;)

Laukun sisäpuoli. Magneetin "tasku".

Valmiin laukun olkahihna kiinnitettynä, kuva sisäpuolelta.
Mä en oikeen tiedä mikä tää asento on...

Laukun olkahihnan "nurja puoli", eli iho vasten tuleva puoli.

Valmis!
Ja tämmönen se on päällä!

Just passelin pitunen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti