sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Viltti


Tein vuoden vaihteessa sohvalle vilu-viltin koska olen aikamoinen vilukissa ja en tykkää kotona olla pitkähihaisissa. Ja ei ne Ikean karvahrvitykset nyt niin persoonallisia ole.. Koska kaksin on aina hauskempaa, päätin tehdä toisen viltin. Kankaita olen metsästänyt tässä kevään mittaan varastoon ja viimeviikkojen ostokset on sitä täyttänyt aika mukavasti.. tai no ainakin sen verran, että tuntui että kankaat riittävät hyvin toisen viltin tekemiseen :) Olen vain vähän sellainen, että kun löydän jonkun ihanan kankaan, en viitsisi käyttää sitä oikein mihinkään.. tai ainakin mietin todella tarkkaan mihin sen kankaan käytän.

Viltti on tehty, yllätys yllätys, jälleen kerran Vallilan kankaista. Nyt muistin ottaa jopa ensikertaa ylös itselleni mitä kuoseja tuli käyteyksi:
- "Laulu" (Joutsenkangas)
- "Mesi" (violetti kukkakangas)
- "Lempi"
- "Amanda" (iso sininen kukka)
- "Mandariini"
- "James" (valkopohjainen tekstikangas) ja
- "Helsinki"

Viltin etupuoli koostuu 41 kappaleesta 22x22 cm kangaspaloista ja 16 puolikkaasta samanmoisesta. Takakappaleeseen leikkasin samoista kuoseista isompia palasia, jotta kankaiden kuviot tulisivat vähän enemmän esille. Ainoat kankaat, joita esiintyy etupuolella, mutta ei takapuolella, ovat "James" ja "Lempi". Näin siitä syystä, että James -kankaasta ei saanut leikatuksi niin kivaa palasta kuin olisin halunnut ja Lempi-kangasta en yksinkertaisesti halunnut käyttää, vaikka siinä todella kaunis kuvio onkin. 

Möhkäle ei suostunut millään liikkumaan vaikka kankaat vyöryi sen päälle...

Mun uusi ompelukone!

Tähän tilanteeseen sopisi jotakin tämän tyylistä: "Minä vain kokeilin, miltä se kangas tuntuu.. kynsilläni" 

Mulle tuli siinä palasia silitettäessä kumma tunne, että joku kyttää mua..

SikSak-huolittelin kaikki palaset ennen yhteen ompelua ja myös silitin ne suoriksi. En ommellut palasia toisiinsa samalla tavalla kuin siinä toisessa viltissä.. Ompelin siis ekan viltin silleen ensin suoriksi pitkiksi "nauhoiksi" ja liitin ne toisiinsa.. siinä kävi niin, että kaikki palaset ei loksahtaneet saumoista ihan täysin yhteen, minua se ei haitannut, mutta tässä yritin olla huolellisempi ja yrittää välttää sitä parhaani mukaan. Ompelin siis palaset seuraavasti:
- Ensin kulmien "kolmiot"
-Keskiosan suorat osat yhteen
-Osat joissa isompi palanen pienemmissä osissa yhteen
-Keskiosa yhdeksi isoksi neliöksi
-Kulmien kolmiot kiinni isompaan keskineliöön

Alla olevassa kuvassa näkyy nämä em. osat jos tarkalla silmällä katsoo.. tuo mun matto on harmittavan vaalea ja hieman sotkee :)

Palasten sijoittelu.

Kun etu-ja takakappale oli ommeltu valmiiksi, kiinnitin etukappaleeseen 140x140cm vanulevyn. Ompelin vanulevyn kiinni etukappaleen reunoihin, jottei se pääse liikkumaan takakappaletta kiinnitettäessä ja jotta takakappaleen ja etukappaleen kiinnitys olisi helpompaa.

Kiinnitin ensin nuppineuloilla aina vastakkaiset suorat sivut toisiinsa ja sen jälkeen käänsin kaikkien kulmien vinot osat seuraavasti:

Ensin nurkka auki.

Sitten ylimääräinen osa käännetään suoraksi takakappaleen ja vanulevyn väliin.

Ja sitten lopuksi se käännetään työn päälle.
 Etukappaleesta tein siis n. 140x140cm kokoisen ja takakappaleesta 155x155cm kokoisen, jotta reunoihin jäisi riittävästi kääntövaraa. Mielestäni takakappaleesta tuli juuri sopivan kokoinen ja etukappaleen sai siihen nätisti käännettyä! Valmiin viltin koko on hieman reilu 140x140cm :)

Valmiin viltin etupuoli.

Valmiin viltin takapuoli.
 En ommellutkaan viltin reunaa ihan normaalilla suoralla ompeleella.. vaan tämmöisellä monisiksakilla, joka tuossa Janomessa on yksi ommeltyyppi :) Mielestäni ihan huikean hieno! Tosi tarkkaa tästä ompeleesta tekee sen, että langan kireys ja piston pituus täytyy tosi tarkasti säätää kohdilleen.. mulla on purkutyönä alla yksi toinen työ johon tätä käytin ja siinä lanka oli jäänyt liian kireäksi ja se veti koko työn ihan ruttuun! Ja voin sanoa, että tätä on V-mäinen purkaa ;D Siinä myös tekijän puumerkki ;)

Reunojen huolittelu.

Sohvan uusi varustelu.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti